Brandflygssäsongen 2022 är igång!

Sture och Marcus flyger brandflyg

Fjällbacka flygklubb är med och flyger brandflyg i Norra Bohuslän och Dalsland. Rutten är ca 2 h lång och under tiden så spanar vi febrilt efter rökplymer i terrängen. Röken kan komma från många olika källor och behöver inte vara bränder. Bönder kan ploga torra fält och det ger en ljusbrunaktig rök. Om det är arbete i något stenbrott med kalk, så blir röken vitare osv. När vi hittar brand så rapporteras denna in till SOS som kan sända iväg räddningstjänst till platsen. Där kan vi i brandflyget leda in bilarna till rätt plats. Vi kan också lätt se om branden sprider sig längre bort och rapportera ner detta till brandkåren.

Just denna dag blev det faktiskt hektiskt och först blev vi skickade mot en brand utanför Munkedal. När vi var på väg dit så såg vi ytterligare en brand vid Högsäter i Dalsland och rapporterade in den. En bonde höll på med svedjebrand som spred sig snabbare än vad som var tänkt. Vi blev anmodade att kvarligga eftersom branden utanför Munkedal släckts. När vi lett in brandbilarna på rätt väg kunde vi lämna söderut igen och fortsätta på vår brandslinga.

Branden vid Högsäter